Beste slaaptrainer top 5 + Koopgids

Staat jou kind ’s morgens ook te vroeg aan je bed? Dan is een slaaptrainer hierbij de uitkomst.

Door middel van oplichtende kleuren (zoals de meeste slaaptrainers werken) op basis van tijd, weet jouw kind wanneer het moet gaan slapen, bijna op mag staan en uiteindelijk zijn bed uit mag komen.

En om je wat op weg te helpen in de wereld van slaaptrainers, hebben we een beste top 5 slaaptrainers voor je Samengesteld + een koopgids voor je toegevoegd, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt en niet voor verrassingen komt te staan na je aankoop.

Wat is een slaaptrainer?

Een slaaptrainer is meer dan alleen maar een wekker. Het is namelijk een hulpmiddel voor je kind als het gaat om opstaan of juist gaan slapen.

Zeker wanneer je kind nog geen echt besef heeft van tijd en/of klok kan lezen, kan een slaaptrainer erg handig zijn.

De slaaptrainer werkt in de meeste gevallen met oplichtende kleurtjes, maantjes en zonnetjes (slapen en opstaan) en oogjes die opengaan.

En doordat dit alles gekoppeld is aan een ingestelde tijd, hoef je kind geen klok te kunnen lezen of een wekker te horen, maar let het simpel op de signalen op de slaaptrainer.

Beste slaaptrainer top 5

Slaaptrainers zijn er in verschillende soorten qua vormgeving maar ook de functies verschillen nogal per slaaptrainer.

De best verkochte en meest populaire hebben we voor je onder de loep genomen en op een rijtje gezet.

#1 Zazu Sam slaaptrainer

zazu sam schaapje slaaptrainer

Eén van de bekendere slaaptrainers, is de Zazu Sam slaaptrainer.

Sam helpt je door middel van verschillende kleuren die oplichten op de slaaptrainer, of het tijd is om te gaan slapen of juist om op te staan.

Wanneer het tijd is om te gaan slapen, sluit Sam zijn ogen en zal de wekker blauw oplichten. Een half uur voordat het tijd is om op te staan, zal deze een groene kleur aannemen. En wanneer het dan eindelijk tijd is om op te staan, zal het scherm wit kleuren.

Tevens opent Sam dan ook z’n oogjes.

Het leuke van het laatste half uurtje (voordat je kind op mag staan) is dat het door middel van 12 sterretjes op het scherm aftelt totdat je kind op mag staan.

Iedere 2,5 minuut verdwijnt er een sterretje en als alle sterretjes zijn verdwenen, is het tijd om op te staan.

Verder is de slaaptrainer in te stellen op een vaste tijd (bijvoorbeeld 7 uur ’s morgens) of een x aantal uren. Dat laatste is voor als je kind bijvoorbeeld een middagdutje moet van 2 uurtjes.

Daarnaast is Sam uitgerust met een nachtlampje die optioneel in te stellen is met een timer zodat het nachtlampje na bijvoorbeeld een kwartiertje vanzelf uit zal gaan.

Pluspunten

 • Erg leuk en rustig ogend ontwerp
 • Het LCD-scherm waarop het klokje te zien is, kan tevens gebruikt worden als nachtlampje
 • In te stellen op een vaste wektijd of na een x aantal uren (handig voor middagdutjes)
 • De slaaptrainer werkt op zowel batterijen als op netstroom. Handig voor als je hem mee wilt nemen op vakantie en er is niet direct een stopcontact in de buurt
 • Ook voorzien van een alarm, waarbij je het alarm ook later kan af laten gaan dan dat je kind op moet staan. Bijvoorbeeld om 8 uur de oogjes op laten gaan en om 9 uur het alarm

Minpunten

 • Wordt geleverd met USB-kabel maar zonder stekker. Vaak heb je deze wel ergens in huis van een smartphone of dergelijke en hoeft dat geen probleem te zijn, maar jammer dat deze niet wordt mee geleverd

Conclusie en prijzen

Wanneer je op zoek bent naar een fraai vormgegeven slaaptrainer met voldoende functies zodat je kind ook weet wanneer het op ‘mag’ staan, dan Sam het schaapje van Zazu een prima keuze.

En zeg nou eerlijk, hoe leuk is het om te horen als je kind zegt: ‘Schaapje is wakker, ik mag ook opstaan!’

#2 Alecto baby BC-100

alecto bc-100 slaaptrainer

Ben je op zoek naar een wat neutralere slaaptrainer? Dan is de kans groot dat de alecto baby BC-100 je in de smaak gaat vallen.

Deze slaaptrainer werkt net als vele slaaptrainers met verschillende oplichtende kleuren, zodat je kind precies weet wanneer het op mag staan of juist moet gaan slapen.

Wanneer je kindje moet slapen, zal de slaaptrainer een blauwe kleur aannemen en een maantje laten zien.

En wanneer het tijd is om op te staan, komt het zonnetje tevoorschijn en zal het scherm oranje oplichten.

Ondanks dat het lampje een blauwe kleur aanneemt, is de helderheid wel af te stellen in 7 verschillende standen. Op deze manier is het niet belemmerend voor de nachtrust.

Pluspunten

 • Simpele maar degelijke vormgeving
 • Naast slaaptrainer is deze ook te gebruiken als traditionele klok met wekker. Ideaal voor als je kind te oud is geworden voor de slaaptrain-functie
 • Naast het feit dat de BC-100 er vrij simpel uitziet, is ook de bediening vrij simpel en dus erg gebruiksvriendelijk
 • Tevens verkrijgbaar in een bruine versie: Het aapje

Minpunten

 • Sommige vinden dat het net wat te veel licht geeft ’s nachts, maar zou met de 7 verschillende standen opgelost moeten worden

Conclusie en prijzen

Wil je niet te veel poespas en gewoon een simpele en duidelijke slaaptrainer die doet waarvoor hij gemaakt is? Dan is de BC-100 is zeker een goede keuze.

#3 Zazu Pam slaaptrainer

zazu pam pinguin slaaptrainer

Nog een slaaptrainer van het merk Zazu is de zaza Pam slaaptrainer. En dit keer geen schaapje maar Pam de pinguin.

Waar Sam het schaapje wat breder en lager van ontwerp is, is Pam hoger en smaller van vorm.

Maar ook deze slaaptrainer heeft als hoofdfunctie hetzelfde doel: Je kindje leren en laten weten of het tijd is om te staan of te gaan slapen.

Pam zal een half uur voordat je kindje op mag staan oranje oplichten en wanneer het tijd is om op te staan, licht Pam groen op.

Daarnaast kan ook Pam gebruik worden als nachtlampje. Liever niet de hele nacht een lampje aanlaten? Dan stel je gewoon de timer in zodat het lampje na een x aantal minuten vanzelf uit gaat.

Tot slot is dit één van de weinige slaaptrainers die is uitgerust met een Bluetooth-functie. Hiermee is het mogelijk om liedjes vanaf bijvoorbeeld je smartphone af te spelen op de slaaptrainer.

Erg handig voor als je kindje makkelijker in slaap komt met een slaapliedje.

Pluspunten

 • Leuk en uniek ontwerp maag toch neutraal
 • Met de Bluetooth-functie kun je je smartphone, tablet of ander apparaat met de slaaptrainer verbinden en liedjes er op afspelen
 • Simpel in gebruik doordat je kind alleen maar hoeft te kijken naar de kleur van het lampje

Minpunten

 • Heeft geen zichtbaar klokje met daarop de tijdaanduiding

Conclusie en prijzen

Deze slaaptrainer is ideaal voor kindjes die niet houden van open gaande oogjes (wat bij veel andere slaaptrainers wel het geval is).

Daarnaast is dit één van de weinige slaaptrainers met Bluetooth-functie. Zeker wanneer je graag eigen liedjes of verhaaltjes af wil spelen, is deze slaaptrainer zeker een aanrader.

#4 Nijntje

nijntje slaaptrainer

Is je kind een echte fan van Nijntje, dan hebben we goed nieuws! Er is namelijk een Nijntje slaaptrainer te verkrijgen.

Deze slaaptrainer is handig in gebruik en heeft eigenlijk vrij weinig extra opties.

Bij deze slaaptrainer ligt Nijntje in bed en sluit hij zijn ogen op het moment dat je kind moet gaan slapen. Is het daarentegen tijd om wakker te worden? Dan zal hij zijn oogjes ook openen.

Wordt je kindje te vroeg wakker? Dan zal het nachtlampje gaan branden en zal het zien dat de oogjes nog dicht zijn en dus nog geen tijd is om op te staan.

Wanneer het eenmaal wél tijd is om op te staan, zal de wekker afgaan met een vrolijk deuntje en zal Nijntje zijn ogen openen.

Pluspunten

 • Prijs-kwaliteitverhouding is meer dan op orde
 • Het leuke ontwerp. Nijntje lijkt bij deze slaaptrainer dan ook écht op Nijntje
 • Eenvoudig in gebruik en doet wat hij moet doen: Je kind leren wanneer hij of zij moet gaan slapen en/of op moet staan

Minpunten

 • Veel mensen geven aan dat de oogjes handmatig te openen zijn door kinderen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit hoeft geen probleem te zijn als je kind weet dat hij of zij er vanaf moet blijven

Conclusie en prijzen

Hoewel de meningen erg verdeeld zijn over de Nijntje slaaptrainer, blijft deze voor veel Nijntje liefhebbers toch een favoriet.

#5 Kidsleep Moon

kidsleep moon slaaptrainer

De laatste slaaptrainer in ons top 5 lijstje, is de Kidsleep Moon.

Met behulp van deze slaaptrainer ziet je kind aan de hand van twee verschillende plaatjes op het klokje of het tijd is om te gaan of om op te staan.

Licht het bovenste plaatje op? Dan is het tijd om op te staan. Maar brand het lampje achter het onderste plaatje, dan zal het nog even moeten blijven liggen.

En om het je kind nog wat gemakkelijker te maken, is er ook een soort van aftelfunctie. Op het kleine schermpje (afhankelijk van of het bijna op moet staan of moet gaan slapen) is dan een maantje of zonnetje te zien dat in bijvoorbeeld 15 minuten ondergaat.

Zo kan je kind lekker aftellen ?

Daarnaast functioneert de slaaptrainer ook als nachtlampje waarvan je de lichtintensiteit kunt veranderen.

De Kidsleep Moon kan tevens ook gebruikt worden als wekker, zowel met als zonder geluid.

Erg handig voor als je je jonge kinderen de functie van een wekker aan wilt leren.

Pluspunten

 • Het display met de twee plaatjes is zeker niet te klein. Hierdoor zijn de plaatjes duidelijk zichtbaar
 • De felheid van het licht is handmatig aan te passen
 • Ook te gebruiken als wekker
 • Je kunt twee verschillende wektijden instellen. Handig voor als je doordeweeks en in het weekend verschillende wektijden in wilt stellen
 • Verschillende wekgeluidjes

Minpunten

 • De instellingen kunnen wellicht wat onduidelijk zijn, maar wanneer je de handleiding er bij pakt
 • Het kleine klokje aan de rechterkant is relatief klein. Zeker om het zonnetje of maantje te kunnen zien

Conclusie en prijzen

De Kidsleep Moon kenmerkt zich in het feit dat het groot en duidelijk display heeft zodat je kind gemakkelijk kan zien of het tijd is om op te staan of nog eventjes te blijven liggen.

Is dit iets wat belangrijk voor je is, dan is deze slaaptrainer zeker een goede keuze.

Andere slaaptrainers

Naast onze top 5 van slaaptrainers, zijn er nog vele andere slaaptrainers te verkrijgen.

Helaas kunnen we ze niet allemaal behandelen en daarom hebben we (volgens ons) de top 5 er tussenuit gepikt.

Mocht jou slaaptrainer er nou niet bijzitten, dan vind je er hier nog veel meer >>

Slaaptrainer koopgids

Naast de top 5 van beste slaaptrainers, geven we je graag nog wat advies over waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaaptrainer.

Zo weet je zeker dat je geen dingen over het hoofd hebt gezien of waar je na aanschaf pas achter komt ?.

Batterij en/of netadapter

Iets waar je goed op moet letten bij de aanschaf van een slaaptrainer, is of dat deze gevoed wordt met behulp van een accu/batterijen en/of netstroomadapter.

Zeker wanneer er geen stopcontact in de buurt is, kan het handig zijn als er een oplaadbare accu inzit of de mogelijkheid is om er batterijen in te doen.

Gelukkig worden de meeste slaaptrainers gelevert met netadapter, maar het is toch altijd goed om dat even te checken.

Grootte van de klok

Wat ons opviel is het verschil in grootte van de klok.

Bij de ene slaaptrainer is er slechts een klein digitaal klokje aanwezig, terwijl er bij de andere slaaptrainer een beduidende groter klokje met wijzers aanwezig is.

Wanneer je kind nog geen klok kan lezen, is dat op zich niet zo van belang, maar wanneer je je kind tegelijkertijd ook wilt leren klok lezen, kan dit wel iets zijn om op te letten bij de aanschaf.

Met of zonder nachtlampje

Nou zijn de meeste slaaptrainers wel voorzien van een nachtlampje, maar wanneer je hier zeker van wilt zijn is het goed om dit te checken.

Wanneer het voor jou of je kind belangrijk is dat de slaaptrainer voorzien is van een nachtlampje waardoor het rustiger in slaap kan komen, zou het jammer zijn als deze er niet op zit.

Daarnaast kun je bij sommige slaaptrainers ook de kleur van het lampje instellen.

Bluetooth-functie

Sommige slaaptrainers zijn uitgerust met een Bluetooth-functie. Hierdoor is het mogelijk om er slaapliedjes op af te spelen met bijvoorbeeld je smartphone.

Erg handig voor als je kindje anders lastig in slaap kan komen en op deze manier ben je niet gebonden aan liedjes die in de slaaptrainer voorgeprogrammeerd zijn, maar kun je zelf kiezen wat je op zet.

Veelgestelde vragen

Om de koopgids nog wat completer te maken, hebben we een aantal veelgestelde vragen toegevoegd met daarop natuurlijk een antwoord.

Zit jouw vraag er niet bij? Laat dan gerust een berichtje achter en we beantwoorden ze graag!

Waarom zou je een slaaptrainer kopen?

Een slaaptrainer leert je kind het besef van tijd te leren. Door middel van geluiden, oogjes die opengaan en kleuren licht leert je kind wanneer het tijd is om op te staan maar wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Daarnaast is een slaaptrainer natuurlijk niet alleen handig voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Doordat je kind weet dat het bijvoorbeeld nog geen tijd is om op te staan, zal het jou ook niet aan je bed te vroeg wakker komen maken ?

Vanaf welke leeftijd is een slaaptrainer geschikt?

Een slaaptrainer zal alleen nut hebben als je kindje ook begrijpt wat bepaalde dingen betekenen. Ofwel, ze moeten bepaalde verbanden kunnen leggen tussen wanneer iets wel of iets niet mag.

Bij het gebruik van een slaaptrainer, zal je kind dus moeten begrijpen dat het nog geen tijd is om op te staan als er nog geen ochtendmuziekje begint af te spelen of als de ogen (van de Zazu of Nijntje slaaptrainer) nog niet open zijn.

Wanneer je kind dit nog niet kan, zal het weinig nut hebben om een slaaptrainer te gebruiken.

Maar vanaf welke leeftijd kan het dan wel?

Dat is niet precies te zeggen aangezien ieder kind zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkeld, maar doorgaans ligt dit rond de 2 jaar.

Zijn er ook slaaptrainers voor volwassenen?

Naast het feit dat de slaaptrainers voor kinderen natuurlijk ook voor volwassen gebruikt kunnen worden, zijn er ook slaaptrainers die een wat minder kinderlijke uitstraling hebben.

Dus ja, er zijn ook slaaptrainers (wake-up lights) voor volwassenen.

Wanneer jij als volwassene dus behoefte hebt aan een slaaptrainer, dan zijn deze gewoon te vinden. Ze worden overigens ook wel een gebruikt voor dementerende ouderen.

Zeker wanneer het besef van tijd wat afneemt, kan een slaaptrainer een erg makkelijk hulpmiddel zijn om in je slaapritme te blijven.

Welke slaaptrainer kun je het beste aanschaffen?

De slaaptrainer die je het beste aan kunt schaffen is er niet echt. Dit is namelijk voor iedereen persoonlijk.

Het beste kijk je voor jezelf of je kind wat je nodig hebt en op basis daarvan maak je een keuze. Maar zoals je weet, hebben we je het al wat gemakkelijker gemaakt door een selectie van de beste slaaptrainers op een rijtje te zetten.

Kijk dus gewoon naar de slaaptrainer die je het meeste aanspreekt, controleer of het de opties heeft die je er graag op wilt hebben en maak op basis daarvan je beslissing.

Heb je toch nog graag wat hulp of heb je een andere vraag, laat dan gerust een berichtje hieronder achter en we beantwoorden ze graag ?

Plaats een reactie